Biblioteka

Biblioteka Doma kulture u Banatskom Novom Selu funkcioniše na istom mestu od osnivanja 1958.godine.  Pozajmljuje knjige koje sakuplja, obrađuje i čuva, korisnicima svih uzrasta.Najmlađi članovi, deca do završetka prvog razreda osnovne škole, učlanjuju se besplatno. Nakon toga, korišćenje fonda se može produžiti kao i za ostale, uplatom od 300 dinara. To je cena godišnje članarine, veoma simbolične. Na taj način, omogućili smo svim korisnicima da dođu do knjige koju mogu zadržati do 15 dana. Za godinu dana, broj pročitanih knjiga po korisniku je ograničen samo voljom i brzinom čitanja.

Podaci o čitanju i korisnicima se redovno, svake godine dostavljaju Matičnoj biblioteci, odnosno Gradskoj biblioteci u Pančevu. Izveštaji se formiraju na osnovu stvarnih poseta i korišćenja bibliotečkog fonda, pojedinačne pozajmice u pisanom i elektronskom obliku. Naša biblioteka vodi (dvojaku) i elektronsku evidenciju knjiga i pozajmica od 2008.godine.

Trenutno imamo oko 12000 knjiga različitih naslova.Oko 9000 na srpskom, preko 2000 na rumunskom i više od 100 knjiga na ostalim jezicima (engleski, nemački, ruski, francuski).

Bibliotečki fond se obnavlja kupovinom i poklonima knjiga.Najveća donacija prethodnih godina je bila od umetničkog dvojca Žužića: slikarke i profesorke Nade i glumca Miroslava -Žuleta, od kojih smo uneli u naš fond samo 2017.godine 323 knjige.Naredne, 2018. godine, Sever Šdiku je poklonio znatan broj od oko 400 knjiga uglavnom na rumunskom jeziku.Tu su još sa po 50-tak knjiga, donatora iz Pančeva (Zorica Golubović i Stana Trivić) i Zorica Tasić iz Banatskog Novog Sela. Gradska biblioteka Pančevo nam svake godine odvaja njima suvišne naslove, a nama značajne. Našem fondu su značajne i manje, skromnije pojedinačne donacije.Upravo te, skromnije brojem, donose nam novije naslove. Čitaoce posebno raduje kad se u poklonima pronađe neki novi naslov, svežeg datuma.

Za donatora, članstva u biblioteci produžavaju se, ili zasnivaju bez uplate od 300 dinara za tu godinu. Postoje, inače i rođendanska učlanjenja za 100 dinara, ali se veoma retko koriste, kao i grupna (po 200 dinara za četvoro i više korisnika).

Pominjući donacije, zahvalni smo i poklonu u vidu četiri velike police za knjige koje su smeštene u Dečji kutak, a prošle, 2017. godine, stigle su nam od privatne radnje „Masimo“ iz našeg sela. Poslednji put smo veće ulaganje imali iz Pokrajine i Grada 2008. kad je formiran Dečji kutak i jedinstvena Teen zone.

Trenutno imamo oko 200 članova. Imamo mnogo mladih članova, dece do 14 godina, manje srednjoškolaca nego što bismo želeli, dosta zaposlenih, dovoljan broj nezaposlenih, nešto studenata, retke poljoprivrednike i velik broj penzionera.

Naši čitaoci, najviše čitaju knjige na srpskom, mali broj na rumunskom i po koja na engleskom jeziku.Najviše se čitala književnost –  strana, zatim domaća, pa istorijsko štivo, filozofija i psihologija.

Redovne su organizovane posete predškolaca, po grupama sa vaspitačicama i jednokratne radionice sa tom decom, a arhiva radova sa različitim temama se čuva u biblioteci nakon njihovog izlaganja tokom godine u mini izložbama. To je ustaljena praksa od 2002. godine, tako da imamo bogatu zbirku dečjih radova.

Organizovane, dogovorene posete dece petog razreda sa nastavnicama, održavaju se godinama na početku školske godine, sa ciljem da se deca naviknu na ozbiljnije i češće korišćenje bibliotečkog fonda i popularisanje kulture čitanja. Početkom školske godine te posete veoma utiču na pozajmljivanje knjiga iz naše biblioteke, a potom lagano opada do kraja polugodišta. Čita se u tom uzrastu po potrebi za ocenom. Prava ljubav prema čitanju ostaje iz pravih razloga razvijena.

Čitaoci i mi, željno iščekujemo da ponovo vidimo kod nas nekog poznatog, cenjenog domaćeg pisca, što ćemo moći, čim nam se odobre sredstva za njihova gostovanja, odnosno honorare, iako je dosta njih do 2016. na obostrano zadovoljstvo, gostovalo za minimalne honorare (Uroš Petrović, Vanja Bulić, Dejan Aleksić, Filip David, Jasminka Petrović).

Radno vreme:

ponedeljkom i utorkom    od 11-17h

sredom, četvrtkom i petkom     od 8-14h.

 Knjižničar Danijela Gligorin

Scroll to Top