Muzej - Etno soba

Muzej – Etno soba u Domu kulture 3. oktobar, osnovan je 2002. godine na inicijativu članova Odeljenja za kulturu i umetnost DAK iz Banatskog Novog Sela. Kolekcija je formirana zahvaljujući zalaganjima ovog odeljenja, koje je medju prvima darovalo eksponate i zahvaljujući naravno, velikoj zainteresovanosti meštana. Novoseljani su izložbenu postavku obogatili raznovrsnom dokumentacijom i predmetima korišćenim u svakodnevnom životu, ilustrujući time način življenja niza generacija. 
Ovaj muzej omogućuje ljubiteljima istorije i kulture da saznaju više o suživotu i kulturi Srba i Rumuna kroz stara dokumenta i predmete, mnoge fotografije koje čine zasebnu celinu oslikavajući zajednički život različitih naroda na ovim prostorima. 
Današnje aktivnosti Etno sobe se odvijaju pod okriljem Doma kulture 3. oktobar u Banatskom Novom Selu. Proteklih godina Etno sobu su posećivali meštani , ali i naučnici, istoričari, etnolozi iz zemlje, Rumunije i drugih zemalja. Sa svojim eksponatima, muzej je učestvovao na nekoliko etno-izložbi u selu i drugim mestima.

 

Preuzeto iz knjige Banatsko Novo Selo, ljudi i događaji.

Scroll to Top