.

.

Fundus narodnih nošnji

Tokom svih ovih decenija koliko postoji Dom kulture, a pre svega folklorna sekcija, pribavljali su se  potrebni kostimi u kojima bi ansambli izvodili svoj program. Tako su vremenom otkupljivani originalni delovi nošnji ili radjene rekonstrukcije istih, raznih etnokoreoloških oblasti čiji su se spletovi igara našli na repertoaru foklornih ansambala.

 Danas u našem fundusu narodnih nošnji se nalazi preko 2000 raznih delova narodnih nošnji iz Banata, Pirota, Glamoča, skopske Blatije, Crne Trave, bosilegradskog Krajišta, Leskovca, Bujanovca, Šumadije, nošnje Rumuna iz Banata, vlaške nošnje okoline Bora i Crnorečja, Vranja, Niša, Studenice, Jadra…

Takođe, fundus čine i rekviziti i obuća u vidu opanaka, kapičara, čizama i cipela nedavno restauriranih a od ove godine sva nošnja je preseljena u novu prostoriju u Domu kulture .

Neki primerci nošnje su veoma vredni i pozavideli bi im i mnogi muzeji. Dom kulture će svake godine obnavljati i dopunjavati fundus novim primercima kako izradom u specijalizovanimim radionicama tako i otkupom na terenu. A čest slučaj je da i sami članovi poklone neki deo nošnje samom Domu kulture.

Scroll to Top