Umetnički rukovodilac

Trst
46885461_10217694295210220_1107125153092861952_o

Marija Vukoslavčević

Koreograf/Umetnički rukovodilac

Dipl. pedagog za tradicionalnu igru

Muzički saradnik - etnomuzikolog

Марија Вукославчевић рођена је 1976. године у Београду. По занимању је струковни васпитач-мастер (васпитач за традиционалну игру-основне студије) и музички сарадник-етномузиколог. Мастер студије завршава 2021. године (мастер рад-Фолклор у функцији васпитања и образовања деце предшколског узраста).  Основне и мастер студије завршила је на ВШССОВ у Кикинди. Завршила је XII београдску гимназију као и нижу и средњу Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“-етномузиколошки одсек у Београду.

            Похађала је преко 40 семинара народних игара у организацији Центра за проучавање народних игара Србије и Савеза аматера Војводине као и многе друге семинаре у земљи и иностранству који су се бавили проучавањем традиционалне песме, игре израде ношње на којима је била и предавач. Говори енглески и француски језик (Б2 ниво). Била је члан дечијег хора Радио телевизије Београд, члан драмског студија Александра Волића као и балетског студија Александе Јелић у Београду.

            Од детињства се бави плесом и фолклором. Била је играч-певач (солиста) у КУД-у „Бранко Цветковић“ у Београду, где и почиње са радом са дечијим фолклорним групама. Од 2001-2006.-те године ради као наставник народних игара и певања у нижој Балетској школи „Димитрије Парлић“ у Панчеву, где је четири године била шеф на одсеку за традиционалне игре.

            Рад са фолклорним ансамблима свих узраста током низа година на месту уметничког руководиоца ансамбала обавља у ДК Старчево, КУД-у „Јединство“ из Панчева, КУД-у „Абрашевић“ из Панчева где је била и уметнички директор ансамбла. Радила је и била уметнички руководилац и стручни сарадник фолклорних ансамбала у многим местима у Војводини, где је организовала рад свих узрастних група (од деце предшколског узраста до група ветерана и рекреативаца).

            Наступала је са певачким групама „Прело“ и „Вез“ и за СМШ „Мокрањац“  из Београда снимила 3 ЦД материјала традиционалних народних песама заједно са осталим ученицама еномузиколошког одсека са којима је промовисала српско традиционално певање у нашој земљи и у Јапану.  

            У ансамблима са којима је радила као кореограф и уметнички руководилац, поставила је преко 20 кореографија и освојила преко 20 сребних и златних одличја на фестивалима Музичких друштава Војводине. Оформила је певачке групе српског традиционалног певања (мушке и женске) у ансамблима са којима је радила која су такође освајала златна признања на фестивалима у земљи и иностранству.

            Била је члан стручног жирија на више фестивала и такмичења фолклорног стваралаштва-Илино, Београд, Беч, Панчево, Бачка Топола итд.

            Радила је као воклани педагог, кореограф и стручни сарадник са групама певача и фолклорним ансамблима српских Друштава у Швајцарској, Аустрији и Немачкој (Бечу, Цугу, Салцбургу, Лугану, Лоеберсдорфу, Луцерну, Бадену, Солингену, Монтреу, Офенбаху, Штутгарту, Госау…) а од 2016. године постаје уметнички руководилац СКУД-а „Понтес-Мостови“ из Трста са којима осваја сребрна одличја на Европским смотрама фолклора дијаспоре. Осваја златно одличје на Смотри дечијег фолклора у Швацарској са кореографијом „Марињика мика“ –влашке игре околине Бора са ансамблом из Лугана као и специјалну награду за женску групу певача из Цуга.

            Истраживачким радом (традиционалне игре, песме и обичаји) бави се годинама. Тако је у више наврата била предавач на семинарима народних игара у земљи и иностранству а истраживање традиционалне културе Влаха околине Бора заокружила је издавањем  приручника за рад са фолклорним ансамблима  2020. године. Од 2017. године ради као уметнички директор ансамбала Дома културе „3. октобар“ у Банатском Новом Селу.

Scroll to Top