IZLOŽBA DELIBLATSKA PEŠČARA 1818 – 2018., PESAK – VETAR – ČOVEK

Podelite vest!

U Galeriji Doma kulture “3. oktobar” Banatsko Novo Selo dana 24. novembra 2021. godine sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba pod nazivom: DELIBLATSKA PEŠČARA 1818 – 2018., PESAK – VETAR – ČOVEK. Izložba je organizovana u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, a autori izložbe su: Slobodanka Perović, Jasmina Vujović, Marina Milјuš, Jasna Jovanov i Grozdana Milenkov, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Izložba „Deliblatska peščara 1818- 2018., PESAK – VETAR – ČOVEK” je nastala u toku rada na istraživačkom projektu „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764 – 1872., na teritoriji Južnog Banata”, u okviru kojeg je predviđeno obeležavanje više značajnih datuma vezanih za istoriju Banatske vojne granice. Prvi jubilej koji je obeležen je 200 godina od početka pošumlјavanja Deliblatske peščare, a izložba je rezultat viđenja ovog istorijskog procesa dugog dva veka. Područje Deliblatske peščare moguće je posmatrati jedino kao celinu prožetu vrednostima kulturnog i prirodnog nasleđa sa svim karakteristikama kulturnog predela.

Deliblatska peščara je najveća peščara u Evropi nastala od naslaga eolskog peska sa izraženim dinskim reljefom homogene celine, veoma moćnih peščanih nanosa na celom području prostiranja. Peščara je zaštićena još 1977.godine odlukom Skupštine Vojvodine i proglašena je Specijalnim prirodnim rezervatom. Uredbom Vlade Republike Srbije od 17.januara 2002.godine stavljena je pod zaštitu kao SRP Deliblatska peščara I kategorije zaštite, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Predstavlja jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi.

Izložba će trajati do 31. decembra uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Scroll to Top