Izložba slika Emila Sfere „Hilandar“

Podelite vest!

Od 1. do 7. marta u galeriji Doma kulture u Banatskom Novom Selu izlagaće akademski slikar Emil Sfera. Tema izložbe biće „Hilandar“. Otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak, 1. mart u 17 časova a galerija će biti svakim danom otvorena od 17h do 21h.

Zbog velikog interesovanja izložba slika će trajati do 12. marta svaki dan od 8h do 17h.

Manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je već osam stotina godina duhovno središte Srba, inspirisao je pančevačkog slikara Emila Sferu, nakon dva boravka u toj svetinji. Lepotu manastirskog zdanja preneo je na platno u svom osobenom stilu, pomalo bajkovitom, koji zrači svetlim bojama i optimizmom.

To su jutra hilandarska, to su detalji arhitekture, samo ono vidljivo, a na neki način sam želeo da svetlošću i tonovima prenesem svu tu dušu koju ima Hilandar, izjavio je jednom prilikom medijima slikar Emil Sfera.

Emil Sfera diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1994. godine. Priredio 70 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagao je na velikom broju kolektivnih izložbi. Studijski boravio u Parizu ,,Cite internationale des arts,, 1996. i 2003. Učestvovao u velikom broju umetničkih simpozijuma i kolonija. Član je nacionalnih i lokalnih udruženja likovnih umetnika. Aktivno se bavi promocijom dečjeg stvaralaštva i pedagoškim radom. Dobitnik više nagrada od kojih i dve Oktobarskog salona u Pančevu i Vojvođanske nagrade ,,Nađapati Kukac Peter,, za 2010. godinu. Učestvuje u oslikavanju ambijentalnih celina kao što su murali, oslikavanje nameštaja i enterijera. Od 1984. godine bavi se aktivno slikarstvom i do sada ostvario više od 5.000 umetničkih dela od kojih se mnoga nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi u Pančevu.

Scroll to Top